Omurga aralarındaki intervertebral disk zarı, yani fıtık diye tabir edilen taşmış bölgenin dokusu Tip 1 kollejendir. Tip 1 kollejen, bağ dokusunun ana hücrelerinden olan fibroblastların lif tipidir. Fibroblastların damarsal dolaşımı vardır dolayısıyla kanlanabilen yapılardır, kanlanabilen yapılar tıpkı elimizi kestiğimizde olduğu gibi doğası gereği bir yara oluşumundan sonra tamir sürecine girer ve iyileşir. Yapılması gereken dokuya uygun uyarılar ve bütünsel olarak doğru yönlendirmelerdir. Burada bütünsellikten kasıt manuel terapi, egzersiz, beslenme, psikoloji, yaşam tarzı değişiklikleridir.
Yara iyileşmesinde beslenme son derece önemlidir. Dokuların yapı taşı C vitamini gerekli kanlanma olsa bile o bölgeye gidemezse, iyileşme tam olarak olmayacaktır. Aynı zamanda B vitamini, magnezyum alımıyla desteklenmelidir.
Yara iyileşmesi için fıtık olan bölgenin yeterince kanlanıp beslenmesi gerekir. Bu ancak doğru zamanda doğru hareket ile olur. Eğer dokunun hareket kabiliyeti azalmış veya artmışsa bu noktada bir OMT ( ortopedik manuel terapist ) uzmanından yardım almak gerekir.